Facebook

MEŠANI MLADINSKI ZBOR EMIL KOMEL

 

 

Mešani mladinski zbor Emil Komel združuje mlade pevce iz širokega radija italijanske Goriške, od Brd do Krasa, Devina, Ogleja in Slovenije ter predstavlja najstarejšo skupino v okviru zborovskega pedagoškega procesa na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel (Gorica, Italija), v katerem se je zborovska piramida občutno razširila in šteje približno osemdeset otrok in mladih od 7. do 22. leta ter deluje na treh nivojih: otroškem, mladinskem in mešanem mladinskem. Zbor Emil Komel je začel s svojim delovanjem leta 2008 še kot otroški zbor pod vodstvom Damijane Čevdek in dosegel pomembne rezultate na lokalnem in državnem nivoju. Vodstvo zbora je leta 2013 prevzel zborovodja David Bandelj.

Od tedaj se zbor redno udeležuje različnih nacionalnih in mednarodnih tekmovanj in je bil vsakič med nagrajenci. Med zadnjimi uspehi velja omeniti zmago na italijanskem državnem tekmovanju v Arezzu novembra 2018 v kategoriji mešanih zborov.

Izvedel je že nekaj novitet slovenskih skladateljev in nastopal v raznih koncertnih sezonah tudi ob spremljavi orkestra. Udeležil se je delavnic z mednarodno priznanimi zborovodji in vokalisti (Stephen Connolly, Stojan Kuret, Petra Grassi, Barbara Tanze, Barbara Kovačič), z zborom pa stalno sodeluje sopranistka Nina Kompare Volasko kot specialistka za vokalno tehniko. Zbor program redno snema in je izdal že nekaj zgoščenk, zadnjo novembra 2018 s posnetki iz preteklih sezon, ki ustvarjajo zanimiv prehod iz mladinske v odraslo zborovsko barvo in vokalnost.

 

 

DAVID BANDELJ
 

 

David Bandelj je študiral klavir in violo na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v italijanski Gorici. Ob študiju primerjalne književnosti in literarne teorije, iz katere je diplomiral in kasneje doktoriral na ljubljanski Univerzi, se je glasbeno usmeril v zborovsko dirigiranje in študiral ter se izpopolnjeval pri različnih dirigentih: Hilariju Lavrenčiču, Walterju Lo Nigru, Stojanu Kuretu, Wernerju Pfaffu, Marcusu Detterbecku ter Ambrožu Čopiju. V vokalni tehniki se je izpopolnjeval najprej s Franko Žgavec, nato z Nino Kompare Volasko in vokalno skupino Voces8. Vodil je različne zbore, od leta 2013 je vključen v zborovski proces zborov Emil Komel. Kot pevec je sodeloval in občasno še sodeluje v različnih stalnih in priložnostnih zasedbah, ki jih vodijo različni slovenski in tuji dirigenti (Stojan Kuret, Fabio Pettarin, Matjaž Šček, Lučka Kralj Jerman, Georg Gruen), kot zborovodja pa je del strokovnega vodstva Tabora mladih pevcev Primorske. Raziskovalno se posveča goriškemu skladatelju Stanku Jericiju, čigar zbrano delo je uredil z Ivanom Florjancem, poleg tega pa je profesor slovenskega jezika in književnosti na šolah s slovenskim učnim jezikom v Gorici ter deluje kot pesnik.

 

Go to top