Facebook

DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR GLASBENE ŠOLE KOPER

 

 

Pevke Dekliškega pevskega zbora Glasbene šole Koper se s petjem intenzivno ukvarjajo že od malih nog. Najprej so prepevale v otroškem, nato v mladinskem, danes so članice dekliškega zbora Glasbene šole Koper. Pod taktirko Maje Cilenšek nekatere prepevajo skoraj 16 let. Gre za izjemno pevsko zasedbo, ki se lahko spopade tudi z najtežjo glasbeno literaturo. Pevke velikokrat nastopajo tudi kot solistke ali v komornih pevskih sestavih.

V času svoje glasbene rasti so dekleta na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih prejela zlata priznanja, prve nagrade in osvojile prva mesta (Mednarodno tekmovanje »Città di Rimini« 2012, Mednarodno tekmovanje »Varsovia Cantat« 2012, Mednarodno tekmovanje »Incanto Mediterraneo« 2015, »International Baltic Sea Choir Competition« 2017, Regijsko tekmovanje odraslih pevskih zborov 2017). Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper deluje v želji, da bi poustvaril in širšemu občinstvu ponudil čim več dobre glasbe. Poleg koncertiranja in snemanja ga zanimajo tudi povezave z drugimi umetnostmi. Zbor je bil večkrat povabljen na zborovske festivale doma in v tujini, med drugim tudi na Mednarodni bienale sodobne glasbe v Kopru, za katerega so dekleta letos pripravila odmeven otvoritveni koncert. Obenem čuti dolžnost, da slovensko glasbeno ustvarjalnost in poustvarjalnost ponese na tuje odre ter mednarodni glasbeni javnosti predstavi njeno kvaliteto in svežino. Ponašajo se s krstnimi izvedbami skladb priznanih slovenskih skladateljev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Bojan Glavina, Tadeja Vulc in Andrej Makor.

 

MAJA CILENŠEK

 

 

Maja Cilenšek je diplomirala na oddelku za glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Marjanu Gabrijelčiču. Zaposlena je v Glasbeni šoli Koper in Osnovni šoli Koper. Z vodenjem otroških in mladinskih zborov se uspešno ukvarja že vrsto let. V pevske repertoarje uvršča novitete slovenskih skladateljev in s tem vzpodbuja k nastajanju novih skladb. Z otroškimi, mladinskimi in odraslimi pevskimi zbori je na tekmovanjih doma in v tujini prejela številna prva mesta ter posebna priznanja. Kot predavateljica in strokovna ocenjevalka je vabljena na zborovske seminarje in tekmovanja. Na mednarodnem tekmovanju zborovskih dirigentov »Mariele Ventre« v Bologni oktobra 2007, si je v kategoriji mladinskih zborov delila prvo nagrado z italijanskim dirigentom Lorenzom Donatijem. Novembra 2011 je dirigirala združenemu zboru najboljših slovenskih mladinskih zborov v Cankarjevemu domu v Ljubljani. Na tekmovanju v Riminiju oktobra 2012 je bila nagrajena kot najboljša zborovodkinja tekmovanja. V letu 2014 je prejela nagrado Ministrstva za šolstvo RS za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva, aprila 2019 pa ji je Zveza slovenskih glasbenih šol podelila priznanje  Frana Gerbiča za izjemne upehe na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja.

 

Go to top