MePZ Obala Koper kot prvi slovenski zbor v močni mednarodni konkurenci s 3. mestom med habanerami

 

Koper, 30. julij 2013– Mešani pevski zbor Obala Koper se je med 22. in 28. julijem 2013 udeležil 59. Mednarodnega tekmovanja Torrevieja (Španija). Med izredno močno mednarodno konkurenco (Španija, Italija, Kitajska, Indonezija, Južna Koreja, Ukrajina, Litva, Venezuela, Kolumbija) so si prislužili 3. mesto v kategoriji tradicionalnih habaner.

Dolgoletno in mednarodno uveljavljeno tekmovanje že 59 let poteka v španskem mestu Torrevieja, na takoimenovani Costa Blanci. Mešani pevski zbor Obala Koper je s tekmovalnim programom nastopil v torek, 22. julija.  Na tekmovalnih večerih, ki so se zvrstili od torka do petka, je skupno nastopilo 15 zborov iz 10 držav. Slovenske barve so bile letos zastopane prvič. V soboto dopoldan so organizatorji sporočili, da si je MePZ Obala Koper s tekmovalnim nastopom zagotovil mesto v finalnem delu tekmovanja. Špansko žirijo so najbolj prepričali z izvedbo tradicionalnih habaner, glasbenih motivov in napevov, ki so se iz Kube, kot nekdanje španske kolonije, z ladijskim trgovanjem prenesle na špansko obalo, so čustveno izjemno močne in na katere so Španci posebno navezani.  Pevke in pevci so bili kot ne-špansko govoreči zbor posebno pohvaljeni za odlično izgovorjavo španskih besedil, dirigent Sebastjan Vrhovnik pa za izjemno fraziranje in interpretativnost ter se tako uvrstil med tri najboljše dirigente po izboru žirije.  Mešani pevski zbor Obala Koper je osvojil 3. mesto med habanerami, drugo mesto je pripadlo venezuelskemu mešanemu zboru Cantoria de Merida, prvo mesto pa ukrajinskemu Yevshan Galician Chamber Choir.

 

Del tekmovalnega nastopa Mešanega pevskega zbora Obala Koper si lahko ogledate na tej povezavi http://www.youtube.com/watch?v=LWbnXC_734E (na pribl. 23 minuti).

 

 

Za dodatne informacije: Marko Margon, 040 341 013

MePZ Obala Koper                                                                                   Koper, 30.7.2013