S koncertom prijateljstva smo okrepil vezi

V soboto, 6. septembra 2014, je koprsko Središče Rotunda gostilo zborovski dogodek Koncert prijateljstva. Omogočil ga je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, sooblikovali pa smo ga pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Obala Koper ter nemški mešani pevski zbor DaCapo iz Miltenberga.

 

Do zanimivega in plodnega sodelovanja med zboroma je prišlo že leta 2010, ko smo se udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja v Miltenbergu v Nemčiji in tam zasedli prvo mesto. V času tekmovanja smo bili nastanjeni pri družinah nemških pevcev, ki so nam izkazali dobrodošlico in gostoljubje. Letos poleti pa so se nemški pevci odločili, da tudi sami obiščejo Slovenijo. V nekajdnevnem bivanju na slovenski obali sta jih navdušili narava in morje, popolnoma očarala pa  odprtost prebivalcev. Zelo navdušeni so bili tudi nad mestom Koper. Turistična organizacija Koper se je namreč prijazno odzvala naši prošnji nemškim gostom z vodenim ogledom Kopra omogočila, da so temeljito spoznali zgodovino našega mesta. Navdušila jih je arhitektura, zgodovinske stavbe in urejenost mesta. Mnogi med njimi so prepričani, da se bodo v Koper še vrnili kot turisti.

Druženje z nemškimi prijatelji je vrhunec doživelo v soboto s skupnim Koncertom prijateljstva. Nemški zbor DaCapo, ki ga vodi Olga Bohn-Kaliakina, se je predstavil z raznovrstnim glasbenim programom. Ta je obsegal črnsko duhovno glasbo, nekaj priredb popularnih skladb in del iz bogate nemške glasbene zakladnice. MePZ Obala Koper pa smo pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika izvedli izbor skladb domačega skladatelja Andreja Makorja. Večer smo sklenili s skupno slovensko pesmijo Rasti rožmarin. Izbor pesmi pa ni bil naključen. Ob našem gostovanju v Nemčiji, so nas namreč nemški gostitelji presenetili tako, da so nam zapeli pesem Rasti rožmarin - seveda v slovenščini, kar je bil za nemško govoreče pevce kar zahteven podvig. Ravno zato smo jo izbrali tudi za skupen zaključek koprskega koncerta.

Koncert prijateljstva se je sklenil ob družabnem srečanju in z obljubo, da se kmalu spet snidemo. Ob tem se MePZ Obala iskreno zahvaljuje vsem, ki so omogočili koncert in s svojo pomočjo pripomogli, da je obisk nemškim pevcem ostal v izjemnem spominu (JSKD, Mestni občini Koper, Turistični organizaciji Koper, Središču Rotunda).

 

 

Fotografije: Neža Kralj

 

Go to top