Koper, 25.9.2019 - Z natečajem za novo avtorsko zborovsko skladbo smo letos maja k sodelovanju pozvali že uveljavljene in tudi mlade skladatelje. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali skladatelj Patrick Quaggiato, dirigentka Petra Grassi in skladatelj Andrej Makor so zaključili pregled prispelih skladb in največ točk podelili novitetam Mateja Kastelica, Federice Lo Pinto in Fulvija Jurinčiča. Za oktober pa  napovedujemo tudi svoj letni koncert v Kopru in Ilirski Bistrici, ki bo posvečen letos preminulemu prvemu in dolgoletnemu dirigentu zbora Mirku Slosarju.

Mešani pevski zbor Obala Koper je z izvajanjem glasbe pomemben skrbnik bogate slovenske zborovske dediščine, z rednim naročanjem novitet pa prispevamo tudi k širjenju repertoarja zborovskih skladb. Letos spomladi smo tako skupaj z dirigentom Andrejem Makorjem pripravili zanimiv izziv za skladatelje. Z nagradnim natečajem za zborovske novitete smo želeli k ustvarjanju vzpodbuditi že uveljavljene in tudi mlade, še neuveljavljene skladatelje.

»Odziv je presenetil, saj smo prejeli kar 15 novitet. Kot skladatelja in idejnega snovalca natečaja, me še posebno veseli, koliko kreativnosti premoremo že v naši bližini. Občutek imam, da posamezniki potrebujejo le nekaj več vzpodbude za ustvarjanje. Pomembna motivacija je že to, da dela ocenjuje profesionalna komisija in predvsem, da so nagrajene skladbe tudi izvedene. To je namreč trenutek, ki vsakemu skladatelju pomeni največ. Poleg nagrad in izvedbe, pa je nagrajenim avtorjem na voljo tudi izdaja njihovih skladb pri slovenski založbi Astrum, kar je zagotovo za mlade še dodatna vzpodbuda,« je o natečaju povedal Andrej Makor, ki je skupaj s skladateljem Patrickom Quaggiatom in dirigentko Petro Grassi ocenjeval prejeta dela.

Za prijavo dela na natečaj starost skladatelja ni bila omejitev, pač pa je natečaj določal, da mora biti skladba napisana za mešani zbor v največ štiriglasni zasedbi. Skladba je morala biti avtorska in ne priredba ljudskih pesmi, besedilo pa je bilo lahko posvetno (slovensko) ali liturgično (latinsko). Pogoj je bil tudi, da noviteta še ni bila izvedena, objavljena ali posneta.

Po zaključenem ocenjevanju in seštevku točk so Patrick Quaggiato, Petra Grassi in Andrej Makor ocenili, da prva nagrada ne bo podeljena. Drugo nagrado si delita Matej Kastelic s skladbo Si vis amari, ama (86 točk)  in Federica Lo Pinto s skladbo Skrinja (85 točk), tretjo nagrado pa prejme Fulvijo Jurinčič s skladbo Na Gregorjevo (83,7 točk).

Slavnostna podelitev nagrad in krstna izvedba treh nagrajenih skladb bo predvidoma v začetku prihodnjega leta. Želimo pa si, da bi natečaj postal stalnica, zato že velja povabilo skladateljem k udeležbi na naslednjem natečaju v letu 2020.

Za oktober napovedujemo tudi svoj letni koncert, ki bo tokrat prav poseben. Posvečen bo letos februarja preminulemu prvemu in dolgoletnemu dirigentu zbora Mirku Slosarju, koncert pa bo izzvenel dvakrat. Najprej v četrtek, 17. oktobra, v Kopru in dan za tem, 18. oktobra, v Ilirski Bistrici.

 

Go to top