Spoštovano občinstvo,

dve leti sta naokrog in spet smo za vas pripravili Mednarodni zborovski festival Koper, tokrat že trinajstič. Čas mineva, svet okoli nas se spreminja z naraščajočim tempom. Z veseljem ugotavljamo, da se je kulturni, predvsem zborovski, utrip v naši občini okrepil in da se ponudba kakovostnega zborovskega ustvarjanja širi ter dopolnjuje na različnih ravneh. Mednarodni zborovski festival Koper torej ni več osamljen otok na Primorskem, temveč je del zdaj že bogatega dogajanja koprskih in okoliških prizorišč. In vendarle si prizadevamo, da naša melodija ostaja prepoznavna: vsakič vpeljemo kakšno variacijo, morda spremenimo tempo, nedvomno pa vedno ohranjamo osnovno temo, s katero želimo občinstvu ponuditi kakovostno zborovsko petje na najvišjem nivoju.

Zato tudi tokrat ponujamo nekaj presežkov: v goste smo povabili vrhunske zbore iz Slovenije in Italije, ki se ponašajo s prestižnimi nagradami in priznanji, prejetimi doma ter v tujini. Predstavili se vam bodo na najboljših prizoriščih, ki jih Koper premore, in vas s svojo raznoliko muzikalnostjo popeljali vsakič v nov glasbeni svet.

A ker je bil festival od vsega začetka namenjen tudi rasti in razvoju vseh, ki se udejstvujejo na zborovskem področju, torej tako pevcev kot tudi zborovodij, dirigentov, umetniških vodij, smo se letos vrnili h koreninam in znova vpeljali tisti del, ki pride pred koncerti, pred odrom. Na zborovodskem seminarju bomo s skupaj z maestrom Stojanom Kuretom – upamo – odprli nove poglede in obzorja tako aktivnim udeležencem kot slušateljem. Skupaj želimo rasti in iskati nove izrazne možnosti, skupaj želimo ustvarjati vse več dobre glasbe.

Upamo, da vas bomo tudi letos navdušili, predvsem pa se veselimo tistih trenutkov, ko ustvarjalci na odru skupaj z občinstvom uspemo ustvariti nepozabna glasbena doživetja.

 

Tamara Mikolič Južnič

Predsednica MePZ Obala Koper

 
 

Go to top