MePZ Obala Koper je društvo, ki na Obali, pa tudi v Sloveniji nasploh, zavzema pomembno mesto na področju ljubiteljske kulture. Tega položaja si zbor Obala ni prislužil samo zaradi izjemnih nagrad in priznanj, ki jih je osvojil v 42-letni dobi delovanja, ampak predvsem zaradi svoje vloge, vloge »matere«. Ob prepevanju v MePZ Obala Koper je bilo v teh letih vzgojenih veliko glasbenih duš. Nekatere med njimi je poneslo v profesionalne glasbene vode, druge v polprofesionalno delovanje, ostali so se »zastrupili« z dejavnostjo, ki jo imenujemo zborovska ljubiteljska kultura. Zagotovo imajo vse Obalčanke in Obalčani nekaj skupnega … Obala je in bo v vseh srcih ostala naša mama.

 

Leta 2002 sem kot 16-letni gimnazijec ponižno pristopil k dami Obali, ki me je s svojo nežno roko lepo sprejela in me v tistih najstniških letih z zborovsko glasbo tako zasvojila, da danes stojim pred vami kot skladatelj, profesor petja, glasbeni pedagog in nenazadnje dirigent MePZ Obala Koper. V svoji drugi sezoni vodenja zbora Obala me je doletela ta čast, da lahko predstavim svoje ideje in zamisli ter oblikujem umetniški program vsem dobro znanega Mednarodnega zborovskega festivala Koper.

 

Po 12 zelo razgibanih in izjemno kakovostnih izvedbah festivala je že težko ponuditi ljudem kaj novega, a kljub temu vsi vemo, da je glasba tisti jezik, ki združuje ves svet, tisti, ki ga je mogoče interpretirati na različne načine, in tisti, ki spodbuja brezmejno domišljijo. Ob listanju preteklih festivalskih koncertnih knjižic sem opazil pisano paleto koncertov skoraj vseh najboljših slovenskih zborov in tudi številnih zasedb iz tujine. Moja letošnja želja je bila vpeljati v festival rdečo nit, ki bo združevala čisto vse koncerte in spremljevalne dogodke, ki se bodo zvrstili v štirih dneh. Da, res je, letošnji festival bo drugačen od preteklih: Stojan Kuret, Petra Grassi, Zbor slovenske filharmonije ... Ob teh imenih je vsem jasno, kaj lahko pričakujemo.

 

Naj na kratko opišem potek letošnjega festivala. Prvi koncert bo slavnostno odprla izjemna domača zasedba, Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper, pod vodstvom Maje Cilenšek. Naslednji dan, v soboto, se bo pričel mojstrski tečaj z dirigentom Stojanom Kuretom. Na dvodnevnem dogodku bodo mladi dirigenti urili svoje spretnosti ob navzočnosti demonstracijskega zbora, MePZ Obala Koper. Sobotni koncert bo namenjen vsem zborovskim sladokuscem. Koprska stolnica – Župnija Marijinega vnebovzetja bo gostila Zbor slovenske filharmonije z dirigentko Petro Grassi. V nedeljo si obetamo izjemno zanimiv zaključni koncert dirigentov mojstrskega tečaja z MePZ Obala Koper. Ponedeljkov koncert, zadnji v tem nizu, bo namenjen predstavitvi izjemno nadarjenih mladih pevcev, ki žanjejo uspehe na različnih domačih in tujih tekmovanjih, gre za Mešani mladinski pevski zbor Emila Komela iz Gorice z dirigentom Davidom Bandljem. Najbrž ste že zaznali fil rouge letošnjega festivala. To so Slovenci v Italiji, tisti posamezniki, ki delujejo na najvišji ravni in iščejo v glasbi resnico, s katero se poskušajo približati neulovljivi božanski popolnosti.

 

Osebno in v imenu MePZ Obala Koper se zahvaljujem vsem, ki ste na kakršen koli način podprli letošnji festival. Posebno zahvalo namenjam našim rednim pokroviteljem in sponzorjem, Mestni občini Koper in županu Alešu Bržanu, ZKD Koper, JSKD RS ter medijskim pokroviteljem, Radiu Koper in Televiziji Koper - Capodistria ter Primorskim novicam. Zahvaljujemo se vam, ker ste bili in ste z nami, saj je odraz občinstva – z nasmejanimi obrazi, aplavzi in ovacijami – najlepše poplačilo za vloženo energijo. Naj bo Mednarodni zborovski festival Koper še naprej praznični čas, v katerem se prepustimo dobri glasbi in si ob družbi prijateljev lahko izmenjujemo mnenja in izkušnje.

 

Andrej Makor,

umetniški direktor festivala in zborovodja MePZ Obala Koper

 

Go to top